Ravioli w sosie truflowo-śliwkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1686
Ravioli w sosie truflowo-śliwkowym
fot. xmatt / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 plastry parmezanu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • Nadzienie:
  • 100 g sera ricotta
  • 100 g mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • Sos:
  • 1 łyżka siekanej, czarnej trufli
  • 1 suszona śliwka kalifornijska bez pestki
  • 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli, wbić do tego jajka i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i podzielić na dwie części.

Przygotować nadzienie: szpinak rozmrozić i przełożyć na rozgrzane masło na patelni. Wsypać do tego suszone oregano, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu pod przykryciem.

Po tym czasie ściągnąć z ognia, wymieszać z serem ricotta i nałożyć łyżką na jedną część rozwałkowanego ciasta i nakryć drugą częścią ciasta. Całość dokładnie skleić ręcznie, wyciąć krążki kubkiem i wrzucić je do 1 l gotującej się, lekko osolonej wody w rondlu. Gotować przez 3 minuty, po czym ściągnąć je z ognia, odcedzić i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: śliwkę kalifornijską posiekać drobno, przełożyć na rozgrzane masło na patelni, oprószyć szczyptą soli, pieprzu i tartą gałką muszkatołową, dodać do tego czarną truflę i wymieszać. Wszystko zalać bulionem warzywnym i zagotować.

Gotowym sosem polać potrawę i posypać umytą i posiekaną natką zielonej pietruszki. Na wierzch wyłożyć parmezan.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów