Jajka w miodzie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1378
Jajka w miodzie
fot. xmatt / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 ml płynnego miodu lipowego
  • 2 jajka
  • 2 listki świeżej bazylii
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • sól

Opis przygotowania:

Miód przelać do rondla, wlać do niego ekstrakt waniliowy, dokładnie wymieszać i ogrzewać na małym ogniu do temperatury 30 stopni, po czym ściągnąć z ognia i przelać do miski. Jajka wbić do rondla z gotującym się 1 l wody, oprószyć szczyptą soli i gotować do czasu ścięcia się samego białka. Wówczas ściągnąć z ognia, osączyć z wody i dodać do miodu w misce. Wszystko udekorować świeżą bazylią.

0 komenatrzy

Podobne przepisy