Zupa grzybowa z selerem i morelami

wd2005

Autor:

Przepisów: 3596

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Zupa grzybowa z selerem i morelami

    Dodane przez: wd2005

    xmatt / CC-BY 2.0

Składniki

  • 800 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 25 g grzybów enoki
  • 4 małe dymki
  • 1 seler
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki suszonych moreli
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania

Seler oraz grzyby dokładnie umyć i osączyć z wody. Seler obrać ze skóry, pokroić na kawałki i przełożyć do rondla. Dymkę obrać ze skóry i w całości dodać do selera w rondlu. Grzyby dokładnie oczyścić i pozbawić końcówek. Morele suszone sparzyć wrząca wodą, osaczyć z jej nadmiaru i dodać do składników w rondlu. Całość zalać bulionem warzywnym, sosem sojowym i gotować do miękkości selera. Kiedy seler zmięknie, dodać do tego grzyby i gotować razem przez 3,5 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przelać do miski.

0 komentarzy

Podobne przepisy