Rolada z kurczaka, jajek i placków tortilli

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3060
Rolada z kurczaka, jajek i placków tortilli
fot. Annie Mole / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 liście czerwonej kapusty
  • 4 liście białej kapusty
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 placki tortilli
  • 1 łyżka mąki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Liście kapusty pokroić w cienkie paski, wrzucić je do 1 l gotującej się wody i gotować przez 1 minutę. Ugotowane odcedzić, skropić sokiem cytrynowym, zalać oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i wyłożyć na talerz. Piersi z kurczaka pokroić kostkę. Placki tortilli połamać na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wcześniej mięso oraz połamaną tortillę, oprószyć przyprawami i smażyć do chwili zarumienienia się mięsa. Jajka wbić do rondla, rozmieszać je z mąką, posiekaną drobno natką zielonej pietruszki i zalać tym smażone składniki. Całość smażyć do ścięcia się jaj, ale tylko z jednej strony. Następnie zrolować, spiąć małymi wykałaczkami i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do kapusty na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów