Crumpets z jajkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2283
Crumpets z jajkami
fot. Annie Mole / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz
  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem oraz cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Sodę wymieszać z letnią wodą w kubku. Mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże i połowę wody z rozpuszczonej sody. Następnie wyrobić z tego ciasto i odstawić na 25 minut do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta uformować małe placki i smażyć je z obu stron na rumiany kolor na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Usmażone ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Gorące placki wysmarować masłem. Jajka wbić do rondla z gotującą się wodą i gotować do czasu, aż same białka się zetną. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakową i dodać do całości. Wszystko posypać suszonym majerankiem i szczyptą soli oraz pieprzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów