Hwajeon

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1724
Hwajeon
fot. KOREA.NET - Official page of the Republic of Korea (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 7 kwiatów azalii
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Syrop:
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody

Opis przygotowania:

Kwiaty azalii dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć.

Przygotować syrop: cukier przesypać do rondla, wlać do niego wodę i ogrzewać na małym ogniu bez mieszania do czasu rozpuszczenia się cukru. Wówczas gotowy syrop ściągnąć z ognia i przestudzić.

Przygotować ciasto: mąkę ryżową przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać ciepłą i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm, wyciąć w nim krążki kubkiem, przełożyć je na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć najpierw z jednej strony przez 5 sekund, potem przewrócić na drugą stronę, nałożyć na to kwiaty azalii i smażyć do czasu, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz.

Wszystko polać przyrządzonym wcześniej syropem.

Komentarze (0)