Żeberka wieprzowe w serze

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1668
Żeberka wieprzowe w serze
fot. ssour / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g żeberek wieprzowych
  • 15 g tartego parmezanu
  • 3 łyżki oleju
  • 2 żabki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone na porcje żeberka, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości. Kiedy mięso zmięknie, posypać je tartym parmezanem i pokrojoną czerwoną oraz żółtą papryką. Smażyć pod przykryciem do całkowitego rozpuszczenia się sera. Wtedy całość ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów