Kuih Bengka Ubi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1518
Kuih Bengka Ubi
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 ml gęstego mleka kokosowego
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki wrzącej wody
  • 2 suszone liście pandan
  • 1 kg maki z tapioki
  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Liście pandan sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Mąkę z tapioki przesypać do miski i wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie wbić do tego jajka, wlać mleko kokosowe, dodać posiekane liście pandan i wyrobić mikserem ciasto. Przełożyć je do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Piec na złoty kolor, po czym upieczone pozostawić do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów