Tarta malinowa z miodem i śmietaną

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki płynnego miodu lipowego
  • 1 limonka do dekoracji
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka masła do wysmarowania foremek
  • Na tartę:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 kostki masła

Opis przygotowania

Maliny oraz limonkę umyć i osączyć z wody. Limonkę pokroić w cienkie plastry.
Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło, zagnieść gładkie ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i nałożyć na małe foremki do ciast wysmarowane masłem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę, przełożyć ją do upieczonych wcześniej miseczek z ciasta i dodać do tego maliny.
Sok z limonki przelać do kubka i dokładnie wymieszać go z miodem. Wymieszanymi składnikami zalać gotowy deser. Wszystko udekorować plastrami pokrojonej limonki.

0 komentarzy

Podobne przepisy