Ciastka biało-czarne

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2052
Ciastka biało-czarne
fot. Veganbaking.net / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 400 g białej czekolady
  • 1 łyżka masła do wysmarowania papieru do pieczenia
  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki mąki z tapioki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Następnie wbić do niej jajko, dodać mąkę z tapioki i zagnieść gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 40 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, rozwałkować na grubość 5 mm i wyciąć krążki kubkiem. Krążki ciasta przełożyć na wysmarowany masłem papier do pieczenia na blasze i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piec na rumiany kolor, po czym wyciągnąć i przestudzić. Następnie czekoladę białą oraz gorzką połamać na drobne kawałeczki. Każdą z osobna rozpuścić w osobnym rondlu na płynną masę na małym ogniu. Połówki przestudzonych ciastek wysmarować najpierw jednym rodzajem czekolady, a po wystygnięciu wysmarować pozostałe części ciastek drugim rodzajem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów