Ciastka biało-czarne

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 400 g białej czekolady
  • 1 łyżka masła do wysmarowania papieru do pieczenia
  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki mąki z tapioki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Opis przygotowania

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Następnie wbić do niej jajko, dodać mąkę z tapioki i zagnieść gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 40 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, rozwałkować na grubość 5 mm i wyciąć krążki kubkiem. Krążki ciasta przełożyć na wysmarowany masłem papier do pieczenia na blasze i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piec na rumiany kolor, po czym wyciągnąć i przestudzić. Następnie czekoladę białą oraz gorzką połamać na drobne kawałeczki. Każdą z osobna rozpuścić w osobnym rondlu na płynną masę na małym ogniu. Połówki przestudzonych ciastek wysmarować najpierw jednym rodzajem czekolady, a po wystygnięciu wysmarować pozostałe części ciastek drugim rodzajem.

0 komentarzy

Podobne przepisy