Słodkie kulki ryżowe z bakaliami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 300 g masła orzechowego
  • 200 g rodzynek
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g łuskanych pestek z dyni
  • 100 g ziaren łuskanego słonecznika
  • 50 ml syropu klonowego
  • 4 szklanki dmuchanego ryżu
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania

Rodzynki oraz suszoną żurawinę sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Masło orzechowe przełożyć do rondla, wlać do tego syrop klonowy i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Rozpuszczoną masę ściągnąć z ognia i wymieszać z ekstraktem waniliowym. Wsypać do tego ryż, ziarna słonecznika, dyni oraz sparzone wcześniej rodzynki i żurawinę. Całość wymieszać i lekko przestudzić, po czym uformować z tego małe kulki ręcznie, rozłożyć na tacce i włożyć do lodówki na 30 minut.

0 komentarzy

Podobne przepisy