Słodkie kulki ryżowe z bakaliami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2680
Słodkie kulki ryżowe z bakaliami
fot. Veganbaking.net / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g masła orzechowego
  • 200 g rodzynek
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g łuskanych pestek z dyni
  • 100 g ziaren łuskanego słonecznika
  • 50 ml syropu klonowego
  • 4 szklanki dmuchanego ryżu
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Rodzynki oraz suszoną żurawinę sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Masło orzechowe przełożyć do rondla, wlać do tego syrop klonowy i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Rozpuszczoną masę ściągnąć z ognia i wymieszać z ekstraktem waniliowym. Wsypać do tego ryż, ziarna słonecznika, dyni oraz sparzone wcześniej rodzynki i żurawinę. Całość wymieszać i lekko przestudzić, po czym uformować z tego małe kulki ręcznie, rozłożyć na tacce i włożyć do lodówki na 30 minut.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów