Śliwki smażone w cieście z bitą śmietaną
Ocena: (średnia: 0.00, 0 głosów) |
Trudność: łatwy |
Czas: |
Porcje: 3-4 os. |
-
@joefoodie / CC-BY 2.0
Składniki
- 300 g śliwek renklod
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki polewy malinowej
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania
Śliwki umyć, osączyć z wody, przekroić na połówki i usunąć pestki.Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wsypać do niej cukier, sól, wbić jajko i wlać mleko. Całość dokładnie wymieszać na konsystencję gęstej śmietany i zanurzyć w tym pokrojone śliwki, po czym dużą łyżką przełożyć je na mocno rozgrzany olej na patelni.
Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na tackę. Śmietanę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę, przełożyć do szprycy i wycisnąć na tackę. Wszystko polać polewą malinową.
0 komentarzy