Pyzy smażone z adwokatem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1816
Pyzy smażone z adwokatem
fot. @joefoodie / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 ml likieru jajecznego Adwokat
  • 4 wisienki koktajlowe do dekoracji
  • 4 łyżki polewy toffi
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 kg śliwek renklod
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • olej do głębokiego smażenia
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Śliwki umyć, osączyć z wody, przekroić na połówki, usunąć pestki i przełożyć do miski. Następnie zasypać je cukrem pudrem, cynamonem i odstawić na 30 minut. Ziemniaki obrać ze skóry umyć, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Do przepuszczonych ziemniaków wsypać mąkę, wbić jajko i zagnieść z tego ciasto. Podzielić je na małe kawałki, zawinąć w nie śliwki, po czym uformować z tego kulki i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor, a usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć do miseczek deserowych. Wszystko zalać adwokatem, polewą toffi i udekorować wisienką koktajlową.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów