Zapiekanka warzywna w sosie majonezowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3076
Zapiekanka warzywna w sosie majonezowym
fot. @joefoodie / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 g tartego parmezanu
  • 4 jajka
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kalafior
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Sos:
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kalafiora pokroić na różyczki, przełożyć je do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Ziemniaki zalać wodą tak, aby nie wystawały, ugotować w mundurkach do miękkości i odcedzić. Następnie obrać je ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do kalafiora w naczyniu. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno i posypać nią składniki. Jajka wbić do rondla, dodać do nich tarty parmezan, szczyptę soli oraz pieprzu i rozmieszać trzepaczką. Rozmieszane składniki przelać na warzywa w naczyniu, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Do czosnku dodać majonez, wsypać mieloną paprykę, wlać sok cytrynowy i dodać musztardę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i rozmieszać widelcem. Gotowym sosem polać potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów