Risotto z marchewką i komosą ryżową

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1016
Risotto z marchewką i komosą ryżową
fot. SodexoUSA / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 liście młodej pokrzywy do dekoracji
  • 4 marchewki
  • 3 g kiełków buraczka czerwonego
  • 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 czerwona rzepa
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • 0,5 szklanki czerwonej komosy ryżowej
  • 0,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz liście pokrzyw umyć i osączyć z wody. Liście pokrzyw przełożyć na talerz. Rzepę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do liści pokrzyw. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonych składników wsypać osączony z wody ryż, wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem do tego wlać wino wytrawne i dusić pod przykryciem do czasu, aż wino odparuje. Wtedy wlać bulion warzywny, dodać pokrojoną marchew, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dusić do miękkości. Kiedy składniki zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na liście pokrzyw z rzepą. Następnie komosę ryżową opłukać pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, zalać ją 1 szklanką lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i posypać nią potrawę. Kiełki buraczka czerwonego sparzyć wrzącą wodą, osączyć i dodać do całości.

0 komenatrzy

Podobne przepisy