Ryż z owocami i śmietaną

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 ml śmietany 32 %
  • 4 nektaryny
  • 4 mandarynki
  • 2 słodkie jabłka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 listki świeżej mięty
  • 1 szklanka kleistego ryżu

Opis przygotowania

Owoce oraz miętę umyć i osączyć z wody. Nektaryny pozbawić pestek, a miąższ z nich pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski. Jabłka pozbawić gniazd nasiennym, miąższ pokroić drobno i dodać do pokrojonych nektaryn. Mandarynki obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki i dodać do pokrojonych owoców. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać 2 szklankami mleka, wsypać do tego 1 łyżkę cukru i ugotować na sypko. Ugotowany ryż odparować, przełożyć do kolejnej miski i wyłożyć na niego pokrojone wcześniej owoce. Śmietanę utrzeć z cukrem w kubku, aby się tylko cukier rozpuścił i polać tym deser. Wszystko udekorować listkami świeżej mięty.

0 komentarzy

Podobne przepisy