Ryż z owocami i śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3064
Ryż z owocami i śmietaną
fot. || UggBoy?UggGirl || PHOTO || WORLD || TRAVEL || / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml śmietany 32 %
  • 4 nektaryny
  • 4 mandarynki
  • 2 słodkie jabłka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 listki świeżej mięty
  • 1 szklanka kleistego ryżu

Opis przygotowania:

Owoce oraz miętę umyć i osączyć z wody. Nektaryny pozbawić pestek, a miąższ z nich pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski. Jabłka pozbawić gniazd nasiennym, miąższ pokroić drobno i dodać do pokrojonych nektaryn. Mandarynki obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki i dodać do pokrojonych owoców. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać 2 szklankami mleka, wsypać do tego 1 łyżkę cukru i ugotować na sypko. Ugotowany ryż odparować, przełożyć do kolejnej miski i wyłożyć na niego pokrojone wcześniej owoce. Śmietanę utrzeć z cukrem w kubku, aby się tylko cukier rozpuścił i polać tym deser. Wszystko udekorować listkami świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów