Spaghetti w pesto z serem i kurczakiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1954
Spaghetti w pesto z serem i kurczakiem
fot. || UggBoy?UggGirl || PHOTO || WORLD || TRAVEL || / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu spaghetti
  • 30 g białego sera twarogowego
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 liście świeżej mięty
  • 1 limonka
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • Pesto:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mielonych orzechów laskowych

Opis przygotowania:

Warzywa, mięso oraz limonkę umyć i osączyć z wody. Piersi z kurczaka przełożyć do rondla, zalać je trzema szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Po odcedzeniu wraz z serem twarogowym przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski.

Przygotować pesto: bazylię przełożyć do moździerza, zalać oliwą z oliwek, dodać do tego obrany ze skóry czosnek, mielone orzechy laskowe, szczyptę pieprzu oraz soli i wszystko dokładnie rozetrzeć tłuczkiem.

Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i na gorąco wymieszać z przygotowanym wcześniej pesto.Po wymieszaniu przełożyć na talerz, posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem oraz zmielonym mięsem z serem. Gotową potrawę udekorować listkami świeżej mięty i pokrojoną limonką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów