Kurczak marynowany z grilla z warzywami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1693
Kurczak marynowany z grilla z warzywami
fot. mosespreciado / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 zielone szparagi
  • 2 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 ogórki szklarniowe
  • 2 liście sałaty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 żółta cukinia
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz
  • Marynata:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Liście sałaty wyłożyć na talerz. Mięso oprószyć szczyptą soli i pieprzu.

Przygotować marynatę: do miski wlać oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, dodać musztardę, przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, wsypać suszony tymianek, oregano i połamane na drobne kawałeczki liście laurowe. Całość wymieszać, po czym obtoczyć w tym piersi z kurczaka.

Mięso z marynatą wstawić na 4 godziny do lodówki. Po upływie tego czasu z lodówki, oczyścić marynaty i przełożyć na ruszt rozpalonego grilla do czasu, aż będzie miękkie z obu stron. Gotowe ściągnąć z grilla i wyłożyć na talerz. Szparagi przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć do kolejnej miski. Ogórki oraz cukinię pokroić w cienkie plastry i dodać do szparagów w misce. Paprykę zieloną i czerwoną pozbawić nasion, pokroić w cienkie plastry i dodać do warzyw. Całość skropić octem balsamicznym, oliwą z oliwek, wsypać do tego suszoną kolendrę, szczyptę soli oraz pieprzu. Następnie wymieszać i przełożyć do składników na talerzu. Udekorować pokrojoną cytryną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów