Zrazy mięsne w sosie pieczarkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2126
Zrazy mięsne w sosie pieczarkowym
fot. Vox Efx / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 150 g wędzonego boczku w plastrach
  • 4 kiszone ogórki
  • 4 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 0,5 l bulionu warzywnego z kostki
  • pęczek zielonego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • Sos pieczarkowy:
  • 250 ml śmietany 18%
  • 30 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej

Opis przygotowania:

Mięsa oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w słomkę. Ogórki kiszone również pokroić w słomkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Polędwice wieprzową pokroić w plastry o grubości 1 cm i rozbić je tłuczkiem. Na rozbite mięso nałożyć plastry wędzonego boczku i pokrojone wcześniej warzywa. Całość zrolować, spiąć małymi wykałaczkami, przełożyć na rozgrzany olej w rondlu i lekko przyrumienić z obu stron. Następnie zalać bulionem warzywnym, dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotować do miękkości na średnim ogniu. Ugotowane odcedzić i przełożyć na talerz.

Przygotować sos: pieczarki umyć, obrać z błony i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie śmietanę rozmieszać z mąką, przelać ją do smażonych składników, wymieszać i zagotować.

Gotowy sos ściągnąć z ognia i zalać nim zrazy na talerzu. Wszystko udekorować szczypiorkiem

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów