Bifteki

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2620
Bifteki
fot. scriptingnews / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 250 g sera feta
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 jajko
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Pomarańczę, cytrynę oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Pomarańczę pokroić w plastry, cytrynę w ćwiartki, a natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Ser feta pokroić w dużą kostką. Mięso mielone przełożyć do miski, wsypać do niego suszony tymianek, bułkę tartą, sól i pieprz. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników w misce. Wbić do tego jajko, całość wyrobić ręcznie, uformować z tego małe kotlety i nadziać je pokrojonym wcześniej serem feta. Wszystko dokładnie skleić i przełożyć na rozgrzany olej na patelni. Smażyć na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz, udekorować pokrojoną cytryna oraz pomarańczą i posypać posiekaną natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)