Wołowina z selerem i karczochami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1193
Wołowina z selerem i karczochami
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 karczochy
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżka kaparów w zalewie
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • natka zielonej pietruszki
  • sol
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Karczochy przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, odcedzić i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać osączone z zalewy kapary i pokrojony w kostkę seler. Smażyć przez minutę na średnim ogniu. Potem dodać do tego mięso mielone i posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki, oprószyć szczyptą soli, pieprzu i suszonym tymiankiem. Całość wymieszać i smażyć pod przykryciem do czasu, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do tego ugotowane karczochy, wymieszać i smażyć do miękkości mięsa.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów