Mus truskawkowy z serem z gofrem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 g serka mascarpone
  • 2 listki świeżej mięty
  • 2 łyżki oleju do wysmarowania gofrownicy
  • Mus:
  • 30 g truskawek
  • 20 ml likieru malinowego
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Opis przygotowania

Truskawki oraz miętę umyć i osączyć z wody. Schłodzony serek mascarpone przełożyć do pucharków deserowych.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wlać do tego letnie mleko, wbić jajka, wsypać cukier i całość zmiksować mikserem na konsystencje gęstej śmietany.

Rozgrzaną gofrownicę wysmarować niewielką ilością oleju, przelać na nią chochelką przygotowane ciasto, upiec na złoty kolor i wyłożyć na talerz.

Przygotować mus: umyte truskawki obrać z szypułek, przełożyć do miksera, zalać likierem malinowym, zmiksować i wyłożyć na serek w pucharkach.

Gotowy deser udekorować listkami świeżej mięty.

0 komentarzy

Podobne przepisy