Tortillas de Patata

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 667
Tortillas de Patata
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 g tartego sera Gouda
  • 4 jajka
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki, paprykę oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Szczypiorek pokroić drobno. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skory i pokroić w cienkie plastry. Pokrojone ziemniaki przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania, oprószyć je tarta gałką muszkatołową i przyprawa do ziemniaków. Następnie jajka wbić do rondla, wsypać do nich szczyptę pieprzu oraz soli i roztrzepać widelcem. Do roztrzepanych jej dodać tarty ser Gouda, dokładnie wymieszać i przelać na pokrojone ziemniaki w naczyniu. Wszystko posypać pokrojoną wcześniej papryką, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec na rumiany kolor. Gotowe danie wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

0 komenatrzy

Podobne przepisy