Gofry z kurczakiem

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 truskawki do dekoracji
  • 4 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka 2%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania

Truskawki umyć, osączyć z wody, obrać z szypułek i pokroić na ćwiartki.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do tego cukier, sól, wbić jajka i wlać mleko. Całość zmiksować mikserem na konsystencje gęstej śmietanki i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, wymieszać i przelać chochelką na rozgrzaną gofrownicę, wysmarowaną jedną łyżką oleju i piec na rumiany kolor. Upieczone gofry wyciągnąć z gofrownicy i wyłożyć na talerz. Udka z kurczaka umyć, osączyć z wody i oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie jajko wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Udka z kurczaka panierować najpierw w roztrzepanym jajku, a potem w bułce tartej i smażyć je na złoty kolor na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Gotowe ściągnąć dodać do gofrów na talerzu. Wszystko udekorować pokrojonymi truskawkami.

0 komentarzy

Podobne przepisy