Bułki pomidorowe z serem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 20 g drożdży
  • 20 g parmezanu w plastrach
  • 15 g suszonych pomidorów
  • 4 pomidory
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki soku pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • garść świeżej bazylii

Opis przygotowania

Drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnią wodą w kubku i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Pomidory oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Suszone pomidory sparzyć jedną szklanką wrzącej wody i osaczyć z jej nadmiaru. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą i suszonym oregano, wlać do tego roztarte drożdże, sok pomidorowy, dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto nakryć ściereczką i pozostawić na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po tym czasie wysmarować je oliwą z oliwek, podzielić na małe kawałki o wielkości bułek, spłaszczyć je ręką i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na ciasto nałożyć pokrojone plastry pomidorów, następnie plastry parmezanu, bazylię i suszone pomidory. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i przełożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy