Babeczki z czarnym sezamem i kremem matcha

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1713
Babeczki z czarnym sezamem i kremem matcha
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 łyżka czarnego sezamu do posypania kremu
  • Ciasto:
  • 100 g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Krem:
  • 400 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki sproszkowanej herbaty zielonej matcha

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: czarny sezam przełożyć do miksera, zmiksować na drobne kawałeczki i przesypać do miski. Do drugiej miski dodać masło, wsypać cukier i razem miksować do białości składników. Wbić do tego jajka, wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz zmiksowany wcześniej czarny sezam, wlać do tego mleko i wszystko ponownie zmiksować na jednolitą masę. Następnie przełożyć ją do ozdobnych papilotek, włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Przygotować krem: serek homogenizowany przełożyć do miski, wsypać do niego cukier puder, mieloną herbatę i razem zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu przełożyć do szprycy i wycisnąć na przestudzone babeczki.

Wszystko posypać czarnym sezamem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów