Chicharrones

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Chicharrones

    Dodane przez: iwona

    LWY / CC-BY 2.0

Składniki

  • 300 g polędwicy wieprzowej
  • 150 g skórek wieprzowych
  • 100 g orzeszków pinii
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 0,5 kg ziemniaków
  • garstka świeżej bazylii
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa, mięso oraz skórki wieprzowe dokładnie umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, dodać do nich masło, ubić tłuczkiem na jednolitą masę i wyłożyć na talerz. Następnie polędwice wieprzową oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni do miękkości na średnim ogniu. Usmażone mięso ściągnąć z ognia, podzielić na porcje i dodać do ziemniaków na talerzu. Rozgrzać 0,5 szklanki oleju na patelni, wrzucić orzeszki pinii i smażyć przez minutę. Skórki wieprzowe dokładnie oczyścić nożem, po czym oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, mieloną papryką oraz kurkumą i wrzucić do smażonych orzeszków. Smażyć na złoty kolor, po czym ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do potrawy. Wszystko posypać świeżą bazylią.

0 komentarzy