Kluski - oponki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2238
Kluski - oponki
fot.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jaja
  • 6 dag mąki ziemniaczanej
  • 4 dag mąki pszennej

Opis przygotowania:

Ziemniaki obierz, gotuj 20 minut w osolonej wodzie. Odcedź, zgnieć, przestudź. Dodaj jaja i mąki, wymieszaj. Uformuj okrągłe kluski. Pośrodku zrób wgłębienie. Kluski gotuj 2 minuty (nie dłużej) w osolonej wodzie, odcedź. Podawaj z sosem mięsnym.

Autor: weronika59

4 komentarze

Kopytki? hahaha

dla mnie znane jako "kluski śląskie" :)

To są normalne śląskie kluski :)

tylko że nie każdy jest ze śląska i tam gdzie mieszka tak one się nazywają więc bez urazy

Podobne przepisy