Kluski - oponki

weronika59

Autor:

Przepisów: 45

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Kluski - oponki

    Dodane przez: weronika59

  • Kluski - oponki

    Dodane przez: weronika59

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jaja
  • 6 dag mąki ziemniaczanej
  • 4 dag mąki pszennej

Opis przygotowania

Ziemniaki obierz, gotuj 20 minut w osolonej wodzie. Odcedź, zgnieć, przestudź. Dodaj jaja i mąki, wymieszaj. Uformuj okrągłe kluski. Pośrodku zrób wgłębienie. Kluski gotuj 2 minuty (nie dłużej) w osolonej wodzie, odcedź. Podawaj z sosem mięsnym.

4 komentarze

odpowiedz

tylko że nie każdy jest ze śląska i tam gdzie mieszka tak one się nazywają więc bez urazy

odpowiedz

Kopytki? hahaha

odpowiedz

dla mnie znane jako "kluski śląskie" :)

odpowiedz

To są normalne śląskie kluski :)

Podobne przepisy