Kulki z ciasta, krewetek i sera

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1926
Kulki z ciasta, krewetek i sera
fot. LWY / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 liście sałaty
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Wypełnienie:
  • 150 g tartego parmezanu
  • 8 dużych mrożonych krewetek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście sałaty przełożyć na talerz. Marchew obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do sałaty na talerzu.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wlać do niej letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość 1,5 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.

Przygotować wypełnienie: krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, pokroić drobno i przełożyć do miksera. Do krewetek wsypać bułkę tartą, tarty parmezan i wbić jajko. Następnie składniki zmiksować mikserem na jednolita masę i przełożyć do miski. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do zmiksowanych składników w misce. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i dodać do całości. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać, po czym nałożyć łyżką na krążki ciasta.

Następnie uformować małe kulki ręcznie i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć do chwili zarumienienia się ciasta. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do składników na talerzu. Bułkę tartą przesypać do małej miseczki i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów