Krewetki w makaronie

(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 762
Krewetki w makaronie
LWY / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g makaronu ryżowego nitki
  • 6 dużych, mrożonych krewetek
  • 2 zielone ogórki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 marchewki
  • 2 ozdobne kwiaty do dekoracji
  • 1 główka sałaty
  • pęczek zielonego koperku
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz ozdobne kwiaty umyć i osączyć z wody. Liście sałaty wyłożyć na talerz. Koperek zielony drobno posiekać. Ogórki obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Do pokrojonych ogórków dodać majonez, pokrojony wcześniej zielony koperek, po czym doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i wyłożyć łyżką na liście sałaty. Marchew obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i dodać do całości. Następnie makaron ryżowy przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, przelać go zimną wodą i dobrze osączyć z nadmiaru wody. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych (zostawić tylko ogon), oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, zawinąć w odcedzony makaron i włożyć do rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu, a usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy. Wszystko udekorować ozdobnymi kwiatami.

0 komenatrzy

Podobne przepisy