Zapiekanka pasterska

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Zapiekanka pasterska

    Dodane przez: arek

    LWY / CC-BY 2.0

Składniki

  • 2 kiszone ogórki
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła do wysmarowania naczynia do zapiekania
  • 1 czerwona cebula
  • 1 główka sałaty
  • sól
  • pieprz
  • Na zapiekankę:
  • 350 g mielonego mięsa wołowego
  • 200 g zielonego groszku w zalewie
  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 100 g masła
  • 2 marchewki
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Główkę sałaty podzielić na liście i przełożyć na talerz. Pomidory pokroić na ćwiartki i dodać do sałaty. Cebulę czerwoną pokroić w kostkę, a ogórki kiszone w cienkie plastry i razem dodać do warzyw na talerzu. Składniki zalać oliwą z oliwek i oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu.
Przygotować zapiekankę: kukurydzę oraz zielony groszek osączyć z zalewy. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i utłuc tłuczkiem na miazgę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na połowie stopionego masła na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać marchew i mielone mięso, zalać sosem Worcestershire, doprawić do smaku szczypta soli oraz pieprzu i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do tego osączoną wcześniej z zalewy kukurydzę i zielony groszek, wymieszać, zalać bulionem warzywnym i dusić pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie całość ściągnąć z ognia i przełożyć do wysmarowanego masłem odpowiedniego naczynia do zapiekania. Na wyłożone składniki w naczyniu nałożyć ubite wcześniej gotowane ziemniaki i przełożyć je na drugą część masła pokrojonego na małe kawałki. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.

0 komentarzy

Podobne przepisy