Pudding chlebowy z masłem i rodzynkami

wd2005

Autor:

Przepisów: 3637

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Pudding chlebowy z masłem i rodzynkami

    Dodane przez: wd2005

    LWY / CC-BY 2.0

Składniki

  • 1 szklanka wrzącej wody
  • Polewa:
  • 200 ma śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Pudding:
  • 350 ml mleka 2%
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 50 g masła
  • 50 g rodzynek
  • 25 g cukru
  • 10 kromek chleba tostowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania

Przygotować pudding: kromki chleba tostowego wysmarować masłem, przekroić na połówki, włożyć je do odpowiedniego naczynia do zapiekania, posypać rodzynkami, uprzednio sparzonymi wrzącą wodą i osączonymi z jej nadmiaru oraz mielonym cynamonem i tartą gałka muszkatołową. Jajka wbić do miski, wlać do nic ekstrakt waniliowy, wsypać cukier i roztrzepać trzepaczką. Mleko przelać do rondla, postawić go na średnim ogniu, wlać do tego śmietanę, po czym wymieszać i lekko podgrzać (ale nie gotować). Podgrzane przelać do roztrzepanych wcześniej jaj, całość dokładnie roztrzepać trzepaczką i przelać do naczynia ze składnikami z chlebem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 30 minut. Po upieczeniu pokroić na porcje i przestudzić.
Przygotować polewę: śmietanę wymieszać z cukrem w misce, po czym wymieszanymi składnikami zalać całość na talerzu.

0 komentarzy

Podobne przepisy