Gofry z kurczakiem i sałatką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1290
Gofry z kurczakiem i sałatką
fot. Sam Howzit / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • pęczek rukoli
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka 2%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Na sałatkę:
  • 2 słodkie jabłka
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka cukru
  • natka selera

Opis przygotowania:

Warzywa, mięso oraz jabłka umyć i osączyć z wody.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do tego cukier, sól, wbić jajka i wlać mleko. Zmiksować całość mikserem na konsystencje gęstej śmietanki i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, wymieszać i przelać chochelką na rozgrzaną gofrownicę, wysmarowaną jedną łyżką oleju i piec na rumiany kolor. Upieczone gofry wyciągnąć i wyłożyć na talerz.
Przygotować sałatkę: jabłka oraz marchew obrać ze skóry, po czym jabłka pozbawić gniazd nasiennych, a następnie oba składniki zetrzeć razem do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Natkę selera posiekać drobno i dodać do startych składników. Całość doprawić do smaku cukrem, szczyptą soli oraz pieprzem, a następnie dodać do tego majonez i dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu wstawić na 15 minut do lodówki.
Jajko wbić do talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, namoczyć w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia, przełożyć na upieczone wcześniej gofry. Całość polać pikantnym keczupem i nałożyć na to rukolę oraz przygotowaną sałatkę z majonezem.

0 komenatrzy

Podobne przepisy