Kulki wieprzowo-drobiowe z grilla

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1510
Kulki wieprzowo-drobiowe z grilla
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki słodko-kwaśnego sosu
  • 1 łyżeczka pasty chili
  • 1 cebula
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 jabłko czerwone
  • 1 jajko
  • natka selera
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz jabłko umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć do miski. Jabłko obrać ze skóry, pozbawić gniazda nasiennego, a miąższ pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonej cebuli. Następnie składniki zalać sokiem cytrynowym i dokładnie wymieszać. Piersi z kurczaka przemielić przez maszynkę do mięsa, połączyć z mieloną wieprzowiną i dodać do wymieszanych składników w misce. Wsypać do tego bułkę tartą, dodać pastę chili, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, po czym wbić do tego jajko i dokładnie wymieszać ręcznie. Z wymieszanych składników uformować małe kulki i nabić je na patyczki szaszłykowe. Całość przełożyć na aluminiowa tackę do grilla, skropić oliwą z oliwek i piec na rozpalonym grillu do miękkości. Gotowe przełożyć na talerz, udekorować natką selera i polać sosem słodko-kwaśnym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów