Haleem

wd2005

Autor:

Przepisów: 3582

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 250 g łopatki wołowej bez kości
  • 2,5 l wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 plastry cytryny do dekoracji
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka nasion kozieradki
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka mielonej papryki chili
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 1 zielona papryka chili
  • 0,5 szklanki nasion pszenicy
  • 0,5 szklanki nasion jęczmienia
  • 0,5 szklanki soczewicy
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa oraz mięso umyć i osaczyć z wody. Nasiona jęczmienia oraz pszenicy przesypać razem do moździerza i lekko rozgnieść, po czym przesypać do jednego rondla i zalać 2 l wody. Wsypać do tego soczewicę i moczyć przez 2 godziny. Paprykę zieloną pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Imbir obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Mięso pokroić w kostkę. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojone wcześniej mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i lekko przyrumienić na średnim ogniu. Następnie do przyrumienionego mięsa wlać wodę z namoczonymi składnikami, wsypać do tego kurkumę, kozieradkę, kolendrę i mielona paprykę chili. Całość wymieszać i gotować do czasu, aż składniki dobrze się rozgotują. Wtedy wszystko jeszcze raz doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, wymieszać, ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Gotową potrawę posypać startym imbirem, pokrojoną zieloną papryką, natką zielonej pietruszki i udekorować plastrem cytryny.

0 komentarzy