Szparagi z bekonem i jajkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1633
Szparagi z bekonem i jajkiem
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g wędzonego bekonu w plastrach
  • 30 g białych szparagów
  • 30 g zielonych szparagów
  • 3 g kiełków rzodkiewki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Kiełki rzodkiewki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Szparagi białe oraz zielone umyć pod bieżącą wodą, obrać je ze skóry, przełożyć razem do jednego rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Bekon wyłożyć na talerz i dodać do tego ugotowane szparagi. Następnie dwa jajka włożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i obrać ze skorupek. Jedno jajko wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Ugotowane i obrane wcześniej jajka namoczyć w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Składniki smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy. Wszystko posypać kiełkami rzodkiewki, skropić sosem sojowym i wyłożyć na to majonez.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów