Chatti Pathiri

wd2005

Autor:

Przepisów: 3547

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 g rodzynek
  • 200 g suszonej żurawiny
  • 200 g orzechów nerkowca
  • 4 łyżki oleju
  • 2 zielone papryczki chili
  • 2 jajko
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta soli

Opis przygotowania

Orzechy nerkowca, rodzynki oraz suszoną żurawinę przełożyć na 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni, smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i osączyć z tłuszczu. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo i odcedzić. Odcedzone obrać ze skorupek i pokroić w cienkie plastry. Papryczkę zieloną umyć i osączyć z wody.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wbić do tego jajko, wlać wodę, wsypać cukier, mielony kardamon oraz sól i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Następnie nabierać chochelką i przelewać na rozgrzane 2 łyżki pozostałego oleju na patelni. Smażyć z obu stron na rumiany kolor i wykładać warstwami na talerz, umieszczając pomiędzy nimi smażone wcześniej składniki i pokrojone w plastry jajko.
Całość udekorować zieloną papryczką chili.

0 komentarzy