Zamek z ciasta

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1714
Zamek z ciasta
fot. seelensturm / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g lentilków
  • 4 wafelki do lodów
  • 3 łyżki masła do wysmarowania foremek
  • Na ciasto:
  • 5 jaj
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • Na krem:
  • 250 g masła
  • 250 ml ajerkoniaku
  • Na polewę:
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Na lukier:
  • 2 białka jaj
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku cytrynowego

Opis przygotowania:

Dużą, kwadratową formę do pieczenia ciasta oraz 4 małe, okrągłe wysmarować masłem.

Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić mikserem z cukrem na puszystą piane w misce i dodać do niej po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. Następnie wsypać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i wlać ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie ubić mikserem na jednolita masę i przełożyć do wysmarowanych form do pieczenia, po czym wszystko wstawić piekarnika rozgrzanego do 180°C stopni i piec na złoty kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć, przestudzić i przekroić na połówki.

Przygotować krem: masło przełożyć do miski, wlać do niego ajerkoniak, wsypać cukier puder, całość zmiksować mikserem na jednolitą masę, nałożyć na jedną połowę przekrojonego ciasta, po czym wszystko wyrównać łopatką i nałożyć na to druga połowę ciasta.

Na tacy ułożyć ciasto w taki sposób aby małe kawałki ciasta były na rogach dużego ciasta i wstawić całość na 30 minut do lodówki.

Przygotować polewę: gorzką czekoladę połamać na drobne kawałki, przełożyć do rondla, dodać do tego masło i razem rozpuścić na małym ogniu na płynną masę. Rozpuszczoną masą wysmarować całe ciasto. Na masę czekoladową wyłożyć lentinki i pozostawić do zastygnięcia czekolady.

Przygotować lukier: białka jaj utrzeć z sokiem cytrynowym z cukrem pudrem w kubku, a utartymi składnikami wysmarować wafelki od lodów. Wysmarowane wafelki nałożyć na narożne ciasto i pozostawić do zastygnięcia lukru.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów