Börek z serem i warzywami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2444
Börek z serem i warzywami
fot. seelensturm / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g ciasta filo
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 250 g sera feta
  • 250 g roztopionego masła
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 zielony ogórek
  • 1 białko jajka
  • 1/2 kg ziemniaków
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ogórka obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę i przełożyć na talerz. Pomidory pokroić na kawałki, dodać do pokrojonego ogórka i oba składniki oprószyć szczyptą soli. Szpinak rozmrozić. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały, ugotować w mundurkach do miękkości i odcedzić. Odcedzone obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Blachę do pieczenia oraz plastry ciasta filo z obu stron wysmarować roztopionym masłem. Na blachę nałożyć 1 płat wysmarowanego ciasta, a na niego nałożyć pokrojone wcześniej ziemniaki, rozmrożony szpinak i pokruszony drobno ser feta. Następnie oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, nakryć kolejnym płatem wysmarowanego masłem ciasta i mocno docisnąć ręcznie. Przekładanie w taki sposób należy powtarzać aż do wyczerpania składników. Górę ostatniego płata ciasta wysmarować białkiem jajka i posypać sezamem. Następnie wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do chwili, aż ciasto się przyrumieni. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i dodać do pokrojonych warzyw na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów