Birnbrot

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1956
Birnbrot
fot. Adrian Michael (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 1 żółtko jajka do wysmarowania ciasta
  • Na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 szklanki mleka letniego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Na wypełnienie:
  • 250 g suszonych gruszek
  • 100 g suszonych fig bez pestek
  • 100 g rodzynek
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 50 ml Calvados (brandy)
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka mielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wlać do niej roztarte drożdże, dodać masło i zagnieść ciasto. Następnie nakryć je serwetką i pozostawić na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość 5 mm.

Przygotować wypełnienie: gruszki suszone, rodzynki oraz figi sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Sparzone składniki przepuścić przez maszynkę do mięsa, przełożyć do miski, zasypać je cukrem, wlać brandy i moczyć przez 5 minut. Następnie dodać do tego mielone orzechy laskowe, kandyzowana skórkę pomarańczową oraz cytrynową, wsypać cynamon, dokładnie wymieszać, po czym nałożyć na rozwałkowane ciasto.

Całość zawinąć w jeden rulon, dokładnie zlepić końce ciasta i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Zawinięte ciasto wysmarować żółtkiem jajka, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor.

Komentarze (0)