Toum

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 2 główki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 listki świeżej mięty
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • sól
  • biały pieprz

Opis przygotowania

Miętę umyć i osączyć z wody. Czosnek podzielić na ząbki, obrać je ze skory i przełożyć do moździerza. Dodać do tego listki mięty i razem ubić na jednolita masę. Do ubitych składników wlać olej, sok cytrynowy, całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz. Gotowy sos włożyć do lodówki na 30 minut. Nadaje się doskonale do potraw z drobiu, kanapek i ziemniaków.

0 komentarzy

Podobne przepisy