Krupnik

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1749
Krupnik
fot. Pille - Nami-nami / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 3 cebule
  • 2 pietruszki
  • 4 łyżki masła
  • 2 1/2 l wody
  • 1 szklanka kaszy perłowej
  • 2 łyżki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku

Opis przygotowania:

Obierz marchewki, cebulę i pietruszkę. Marchewki zetrzyj na tarce, cebulę posiekaj, a pietruszkę pokrój w kostkę. W rondlu rozgrzej masło, wsyp marchewkę, cebulę i pietruszkę. Duś na małym ogniu przez około 15 minut, mieszając. Wlej wodę, doprowadź do wrzenia mieszając. Dodaj wypłukaną kaszę, sól i pieprz. Doprowadź do wrzenia mieszając kilkakrotnie, zmniejsz płomień, gotuj na małym ogniu przez półtorej godziny. Zupę podawaj gorącą, posypaną zieleniną.

Autor: glodna33

0 komenatrzy

Podobne przepisy