Mandazi

wd2005

Autor:

Przepisów: 3639

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 ml letniego mleka kokosowego
  • 40 g roztopionego masła
  • 30 ml rumu ciemnego
  • 25 g drożdży
  • 2 żółtka jaj
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania

Mleko kokosowe ogrzać do letniej temperatury, przelać je do miski, dodać do niego cukier oraz drożdże, dokładnie rozetrzeć i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie wsypać do tego mąkę, szczyptę soli, dodać żółtka jaj, wlać rum i roztopione masło. Całość zmiksować mikserem i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na małe kawałki, oprószyć je mąką, po czym uformować z nich trójkąty. Wszystko nakryć serwetką i pozostawić na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzać mocno olej na patelni i włożyć do tego uformowane wcześniej ciasto. Smażyć na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć do miski.

0 komentarzy