Koeksisters

wd2005

Autor:

Przepisów: 3548

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 150 g wiórków kokosowych
  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto;
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Syrop:
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • sok z jednej cytryny
  • 0,5 szklanki letniej wody

Opis przygotowania

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Następnie dodać do tego masło, wlać letnią wodę, wyrobić gładkie ciasto, nakryć je ściereczką i pozostawić przez 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto podzielić na małe kawałki i zawinąć w rulony o grubości palca wskazującego. Następnie po dwa rulony skręcić ze sobą w warkocz i przełożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć z obu stron na rumiany kolor, po czym osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Przygotować syrop: wodę przelać do rondla, wsypać do niej cukier, wlać sok z jednej cytryny, dodać laskę cynamonu i wsypać mielony imbir. Całość wymieszać i zagotować na dużym ogniu, po czym laskę cynamonu wyciągnąć, a pozostałe składniki przestudzić.
Przestudzonym syropem polać upieczone wcześniej ciasto i posypać je wiórkami kokosowymi.

0 komentarzy