Ful medames

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2047
Ful medames
fot. goblinbox (queen of ad hoc bento) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy w zalewie
  • 400 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 4 jajka
  • 2 zielone ogórki
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki czarnych oliwek w zalewie
  • 2 łyżki pasty sezamowej thaini
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały kalafior
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz cayenne

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Ogórki oraz pomidory pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry i również pokroić w kostkę. Kalafiora pokroić na różyczki, włożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Jajka przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo, odcedzić i pokroić w ćwiartki. Oliwki osączyć z zalewy i pokroić na połówki. Ciecierzycę oraz czerwoną fasolą osączyć z zalewy, przełożyć do miksera, dodać do tego pastę sezamową i obrane ze skóry oraz pokrojone drobno ząbki czosnku. Wlać do tego oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, razem zmiksować na na jednolitą masę, przełożyć do miski i polać jogurtem naturalnym. Na to nałożyć wszystkie pokrojone wcześniej składniki, oprószyć mieloną papryka chili, skropić sokiem cytrynowym i posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)