Cachupa

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g czerwonej fasoli
  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 100 g białej, drobnej fasoli
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 liście laurowe
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 l wody
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 kostki bulionowej warzywnej

Opis przygotowania

Oba rodzaje fasoli opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć razem do jednego rondla, zalać1 l wody i moczyć przez 5 godzin. Kapustę białą umyć, osączyć z wody i zszatkować na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Piersi z kurczaka umyć, osączyć z wody i pokroić na małe kawałki. Następnie czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie z oliwek w rondlu. Do zeszklonych składników wlać namoczoną wcześniej fasolę i dodać pokrojone piersi z kurczaka. Składniki postawić na średnim ogniu, po czym dodać do nich 0,5 kostki bulionowej, szczyptę soli, pieprzu, liście laurowe i gotować przez 10 minut. Po tym czasie dodać zszatkowaną białą kapustę i osączona z zalewy kukurydzę. Całość doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, wymieszać i gotować do miękkości składników.

0 komentarzy