Brik

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2721
Brik
fot. Muckster (Wikimedia Commons) / CC-BY 3.0

Składniki:

  • 1 czerwona sałata
  • 250 g ciasta filo
  • 2 łyżki pasty harissa (ostrej chili)
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na wypełnienie:
  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 150 g wędzonego tuńczyka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki pasty harissa (ostrej chili)
  • 2 łyżki tartego parmezan
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę czerwoną wyłożyć na talerz. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Ciasto filo wysmarować letnią wodą, po czym pokroić je na dwa kwadraty i wysmarować je z jednej strony pastą harissa.

Przygotować wypełnienie: dwa jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Ugotowane odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić drobno i przełożyć do miski. Do pokrojonych jajek dodać mięso mielone, pokrojonego na małe kawałeczki wędzonego tuńczyka, posiekaną wcześniej natkę zielonej pietruszki i wsypać tarty parmezan. Cebulą obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników.

Całość w misce doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać, przełożyć łyżką na wysmarowane pastą ciasto, wszystko złożyć w trójkąty i dokładnie zlepić ręcznie. Następnie włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu wyciągnąć z oleju i wyłożyć na talerz z sałatą.

Komentarze (0)