Brik

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 1 czerwona sałata
  • 250 g ciasta filo
  • 2 łyżki pasty harissa (ostrej chili)
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na wypełnienie:
  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 150 g wędzonego tuńczyka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki pasty harissa (ostrej chili)
  • 2 łyżki tartego parmezan
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę czerwoną wyłożyć na talerz. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Ciasto filo wysmarować letnią wodą, po czym pokroić je na dwa kwadraty i wysmarować je z jednej strony pastą harissa.
Przygotować wypełnienie: dwa jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Ugotowane odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić drobno i przełożyć do miski. Do pokrojonych jajek dodać mięso mielone, pokrojonego na małe kawałeczki wędzonego tuńczyka, posiekaną wcześniej natkę zielonej pietruszki i wsypać tarty parmezan. Cebulą obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników.
Całość w misce doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać, przełożyć łyżką na wysmarowane pastą ciasto, wszystko złożyć w trójkąty i dokładnie zlepić ręcznie. Następnie włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu wyciągnąć z oleju i wyłożyć na talerz z sałatą.

0 komentarzy