Bobotie

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 100 ml słodkiego sosu chili
  • 15 g rodzynek
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, wsypać do tego kurkumę i razem ugotować na sypko. Ugotowany ryż odparować i wyłożyć na talerz. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przesypać do miski. Do sparzonych rodzynek dodać mielone mięso wołowe i wbić 1 jajko. Pozostałe 2 jajka wbić do kubka i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników w misce. Wsypać do tego curry, mielony imbir, suszony majeranek, szczyptę soli, pieprzu i dokładnie wyrobić. Następnie uformować ręcznie kotlety i smażyć je na mocno rozgrzanym oleju na patelni na rumiany kolor. Smażąc drugą stronę kotletów należy polać je roztrzepanymi wcześniej jajkami i smażyć do czasu, aż jajka się zetną. Wówczas ściągnąć z ognia, dodać do ugotowanego ryżu na talerzu i polać sosem chili.

0 komentarzy