Pkhali

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 g świeżego szpinaku
  • 150 g mielonych orzechów włoskich
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki natki kolendry
  • 2 łyżki natki zielonej pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 granat
  • 0,5 łyżeczki nasion mielonej kozieradki
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Szpinak, natkę kolendry oraz natkę zielonej pietruszki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miksera. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, posiekać drobno i dodać do składników w mikserze. Następnie wlać do tego oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, wrzucić mielone orzechy i wsypać mieloną kozieradkę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zmiksować, dodać do tego wyłuskane nasiona granatu, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz.

0 komentarzy