Pasta sezamowa ze śmietaną i buraczkami

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 g czarnej pasty sezamowej
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 4 buraczki czerwone
  • 3 g kiełków rzodkiewki
  • 2 listki świeżej mięty do dekoracji
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania

Kiełki rzodkiewki oraz buraczki czerwone umyć i osączyć z wody. Następnie buraczki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, przestudzić, po czym obrać ze skóry i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Starte buraczki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu białego, wlać do nich sok cytrynowy, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz wraz z pastą sezamową śmietaną. Całość posypać kiełkami rzodkiewki i udekorować listkami świeżej mięty.

0 komentarzy

Podobne przepisy